SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

TRAKYA LEZZETLERİ TEK KİTAPTA TOPLANDI

TRAKYA LEZZETLERİ TEK KİTAPTA TOPLANDI
Bu haber 15 Aralık 2015 - 14:30 'de eklendi ve 197 kez görüntülendi.

 

Kırklareli Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘TRAMEP: Trakya Bölgesindeki Yiyecek ve İçecek Mesleki Eğitim Okullarında Kalitenin Arttırılması’ Projesi kapsamında hazırlanan kitapların basımı ve dağıtımı yapıldı. Basılan kitaplardan biri de Öğr. Gör. Ali Çakır tarafından hazırlanan Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli yemeklerini tek bir kitapta toplayan Trakya Mutfak Kültürü ve Yemekleri kitabı.

Öğr. Gör. Ali Çakır kitapla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları ifade etti: Kitapta Trakya bölgesinde yer alan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin yemek kültürleri ve yemekleri incelenmiştir. Kitapta Trakya bölgesi hakkında genel bilgiler verilmiş, bölge mutfak kültürü içerisinde tarım ve hayvancılık konuları işlenmiştir. Yemekler hazırlanırken kullanılan genel mutfak araç-gereçleri fotoğraflarla anlatılmıştır. Ardından Trakya mutfağında kullanılan geleneksel mutfak araç-gereçleri fotoğraflarıyla birlikte açıklanmıştır. Kitabın en sonunda Trakya mutfağı gıda haritası verilmiştir. Haritada illerin ve ilçelerin öne çıkan gıdaları işaretlenmiştir.

Son bölümde ise Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan mutfak kültürüne ilişkin yemeklerin reçeteleri oluşturulmuştur. Yemek reçetelerinde yer alan malzemeler teknik ve pratik ölçüleriyle birlikte verilmiştir. 1 porsiyon için besin değerleri hesaplanmış, notlar kısmında yemekle ilgili kısa bilgiler aktarılmıştır. İngilizce olarak kısa içerikleri yazılmıştır. Yemek reçeteleri hazırlanırken 10 kişilik olarak belirlenmiştir. Bunun yanında yemeklerin hazırlanma süreleri ve pişirme süreleri de tespit edilmiştir. Yemek reçetelerine kolay kullanım olması açısından reçete numaraları verilmiştir. 231 tarifin yer aldığı kitapta son olarak hazırlama teknikleri ve işlem basamakları bölümü konulmuştur. Bu bölümde maddeler halinde sırasıyla yemeğin yapılışı işlenmiştir. Trakya yemekleri 15 bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla çorbalar, sebze ve ot yemekleri, sarmalar ve dolmalar, kuru baklagiller, kırmızı etler, kümes hayvanları, av hayvanları, hamur işleri börekler ve pideler, diğer yemekler, yumurta yemekleri, salatalar mezeler ve soslar, komposto ve hoşaflar, tatlılar, turşular ve kış hazırlıkları oluşturmaktadır. Bölümler içerisinde kategori dışında kalan yemekler diğer yemekler bölümü altında ele alınmıştır.

Kuşkusuz ki Trakya mutfağında yer alan yemek tarifi sayısı kitapta verilenlerle sınırlı değildir. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Trakya’da daha birçok yemek çeşidi vardır. Sayfa sınırı nedeni ile yemek tariflerinin seçilen kısımları buraya aktarılmıştır.

Bu kitap Trakya Bölgesindeki Yiyecek ve İçecek Mesleki Eğitim Okullarında Kalitenin Arttırılmasına katkı sağlayacak, mesleki eğitim alan öğrencilerin bölge yemek kültürünü ve yemeklerini tanımalarını ve öğrenmelerini sağlayarak sektörde uygulamalarına yardımcı olacak, yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde yöre mutfağına daha fazla yer vermelerini sağlayacaktır.

Kırklareli Üniversitesi

Pınarhisar MYO

Öğr. Gör. Ali Çakır

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA