SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

KRİPTO PARA KURBANLARI DAHA ÖNCE KURTARILABİLİRLERDİ

KRİPTO PARA KURBANLARI DAHA ÖNCE KURTARILABİLİRLERDİ
Bu haber 27 Nisan 2021 - 22:10 'de eklendi ve 176 kez görüntülendi.

Naçizane fikrim: Coin yatırımında mağdur olmamak için ‘Bilgisayar şeytanı’ olmak gerek.

Geçen hafta yayınlamış olduğum kripto para haberini, yayınlayıp yayınlamama konusunda çok tereddüt etmiştim. Yanlış bir şey yazıp, insanları zarara uğratma endişem ağırlıktaydı. Tamamlamış olduğum haberi yayınlayıp yayınlamama konusunda üç gün beklemiştim. Ama sonunda, ‘Ben de anlamadım, takdir sizin’ demek şartıyla yayınlamaya karar verdim ve yayınladım.

Yayınladığım yazının ana damarı ‘cüzdan’ imiş.
Bu konuda uzman olmadığı halde, sırf bilgisayar bilgisi fazla olduğu için deneyimli olan oğlum Ruşen, ismini açıklamayacağım bir ‘Altcoin’den 5 bin euroluk coin satın almıştı.
Oğluma, ‘Kim bu adamlar, bu paralar nerede toplanıyor, bir gün paralarla ortadan kaybolmayacaklar mı?’ diye sorduğum zaman aldığım yanıt şu olmuştu:
‘Gerçek Coin’ciler kimse değildir. İnternette bir mekanizme yaratılmıştır. Bu mekanizma kendi kendini yönetmektedir. Bu belki de anlaşılmaz bir durumdura ma, çağımızdaki teknoloji tam olarak anlaşıldığı zaman bu durum da anlaşılacaktır. Coin mekanizması, günün şartlarına göre değişkenlik göstermektedir. Büyük Coin’lerin durumu ortadadır.’
Ruşen’e, ‘İyi de ortada dolaşan bu sahtekârlar için ne diyeceksin’ diye sorduğum zaman da şu yanıtı aldım: ‘Doğrudur, bazıları reklam yaparak coin sattıklarını iddia ediyorlar. Bunlara yatırılan paralar tabii ki uçuyor. Kaldı ki, coin satın alırken, bazı püf noktalarını uygulamak lazım. Bu püf noktalarının en önemlisi ‘cüzdan’dır. Coin satın aldıktan hemen sonra, yani bilgisayarda işlem yapılırken belli bir para karşılığında ‘cüzdan’ satın alman şarttır. Cüzdan’ı satın aldıktan sonra tüm verileri bü cüzdana aktarıyorsun. Buna karşın sana iki şifre (parola) veriliyor. Bu şifreleri kaybettiğin zaman paraları da kaybedersin. Bu şifreler sende kaldığı sürece, cüzdanına hiç kimse erişemez ve parana da kimse dokunamaz. Mekanizma, kâr zarar durumunu cüzdana işler.’
Ruşen’e, ‘Aklım almadı, ben şahsen uyanık bir kişiliğe sahibim ama, anlattıkların aklıma yatmadı. Ben hâlâ, kim bu adamlar diye soruyorum’ deyince şu yanıtı aldım: ‘Ortada adamlar yok. Gelişen çağımızda olağanüstü bir bilgisayar sistemi var. Bu sistem her şeyi ayarlıyor. Sahtekâr aracıları seçmediyseniz, paranız kaybolmaz. Kâr ve zarar durumu da ortada zaten. Görüyorsunuz, büyük Coin’lerin beheri 60-70 bin dolarları buldu.’
Geçen hafta yayınlamış olduğum haberi, altta sizlere aynen sunacağım.
Ne var ki, çok önemli olan ‘cüzdan’ konusunu irdelemeden geçmeyeceğim.
Geçen haftaki yazımı yayınlayana kadar, ne sosyal medyada ve ne de Coin dünyasında, ‘cüzdan’ diye bir şey okumamıştım.
Yazım, çeşitli haber portallarında yayınlandığı gün, Coin konusunda uzmanlaşmış olanlar uyandılar ve cüzdan konusunu gündeme getirdiler.
TRT’de yayınlanan ‘Kripto para tuzak mı?’ programında bu konu ele alındı.
Programa katılan Dr.Ali Osman Çıbıkdiken, oğlum Ruşen’in ortaya attığı cüzdan konusunu, ‘soğuk cüzdan’ ve ‘sıcak cüzdan’ diye aydınlattı. (Yayının linkini aşağıda sunacağım)
Ali Osman bey, oğlum Ruşen’in daha önce bana anlattıklarını aynen aktardı.
Yayını izlerken, kendi kendime söyleniyordum: ‘Allah Allah, bugüne kadar bu uzmanlar neredeydiler? Bu cüzdan konusu bugüne kadar neden bildirilmemişti?’
Kripto yatırımın can damarı olan cüzdan konusunu ortaya seren oğlum Ruşen, bu konuda büyük bir hizmet yapmış oldu. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyorum ve TRT’deki programın linki ile geçen haftaki yazımı altta sunuyorum.

TRT’deki programın linki:
https://twitter.com/i/status/1385394258992107524

Geçen haftaki yazım:

İLHAN KARAÇAY KRİPTO YATIRIM GERÇEĞİNİ AÇIKLIYOR…

İşi bilen kazanıyor, bilmeyen kaybediyor.

Ben kazandım. Bundan sonrası kazançtan kayıp olabilir.

Çok yıl önceydi. Çok iyi bir dostum, beraberinde bir Surinamlı olduğu halde küçük bir grubun katıldığı bir toplantı düzenlemişti. Konu, Bitcoin idi.

‘Bugün bin euro yatırırsan, bir yıl sonra 10 bin euro ve hatta daha fazla olabilir’ gibi laflar ediyorlardı. Ben de ‘Bunlar her kim ise, nereden kazanacaklar ve nasıl bu kadar kâr dağıtabilecekler’ diye sorduğum zaman, ‘Bunlar diye bir şey yok. Bu kişilerin sahibi olduğu bir oluşum değil. Böyle bir mekanizma kuruldu ve bu mekaizma yürütüldüğü sürece para çoğalacaktır’ yanıtını aldım.
Kafama hiç yatmayan hikâyeler dinledikten sonra, bu işin de, yıllar önce yurtdışındaki insanlarımızın birikimlerine göz diken holdinglerin hikâyesi aklıma geldi.
O günden bu güne yıllar geçti. Bitcoin gibi 9 bin coin daha türedi. Ne ilgiçtir ki, dünyada coin mekanizmasına müptela olan insanların içinde, Türkler dördüncü sırayı almışlar. Yani kocaman Çin, Amerika, Hindistan ve Rusya gibi yüzmilyonlarca nüfus içinde, 80 milyonluk Türkiye halkı, bu işe çok rağbet etmiş.
Önceki gün Türkiye’den çıkan bir haber dünyada büyük bir patlama yaptı. Kripto para borsası THODEX’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolar ile yurtdışına kaçtığı haberi yayıldı.
THODEX’in bu dolandırıcılığı ile coin mekanizması arasında hiçbir bağ yoktur.
‘Büyük coin’lerin yanında bir de küçük olan ‘Altcoin’ler vardır.
Şimdi sıkı durun ve yazacaklarımı lütfen anlamaya çalışın. Zira rakamlar kafanızı karıştırabilir.
Hiçbir zaman inanmadığım coin işine, nasıl olduysa ben de bulaştım. Bulaşmama da oğlum Ruşen neden oldu.
‘İlhan Karaçay da reklam yapıyor’ iddiasından kurtulmak için coin adı vermiyorum ve sadece ‘Altcoin’ diyorum. Bir Altcoin’in beheri 24 euro cent idi. Oğlum bana, ‘Bu coinden alalım. En kötü ihtimalle 10 cent düşer ama, yükselirse de çok yükselir’ diyerek 21 bin adet satın aldı. Bunun için 5.040.00 euro ödedim.
Artık hergün bu altcoin’e bakmaya başladım. 24 euro centten 35 euro cente yükseldiği zaman heyecanlanmıştım. Öyle ya yükselen her kuruş bana 210 euro kazandırıyordu. Aradan iki ay geçince benim coin 60 euro cent oldu. Yani toplamda 12.600.00 euro olmuştu. Oğlum’a 10 bin coin yani 6 bin euro geri almasını söyledim. Yarım saat sonra banka hesabımda 6 bin euro girdi.
Müteakip günlerde benim coinin bedeli 60’tan 30’a indi ve sonra da bu civarlarda dolaşıp durdu.
Ama ne olduysa geçen hafta oldu ve benim coin 159 cente yükseldi. Yani 11 bin coinim 17.490.00 euro olmuştu. Oğluma hemen 6 bin coin, yani 9.540.00 euro geri almasını söyledim. Yarım saat sonra hesabıma 9.540.00 euro girdi ve geriye kalan 5 bin coinim, 7.950.00 euro olarak kaldı.
4 ay içinde banka hesabıma 15.540.00 euro kâr girdiği gibi, düşüp kalkmakta olan bitcoin hesabımda da 5 bin coinim var. (Bugünkü değeri 5 bin euro etrafında dolaşıyor)
Şimdi kendi kendime söz verdim. Bundan sonra hiç alış yapmayacağım ve birkaç yıl bekleyeceğim. Nasıl olsa 15 bin euro kârdayım. Bakalım bizim coinler milyonları bulacak mı?
PÜF NOKTASI ÇOK ÖNEMLİ
Size bunları açık yüreklilikle yazmamın nedeni, sizi coin almaya teşvik etmek için değildir.
Aksine, bu konuda çok dikkatli olmanızı sağlamak içindir.
Dün oğlum Ruşen’e sordum: ‘Oğlum, bu durum ne kadar böyle devam eder? Bir gün bu çeşme kurumayacak mı? Veya, bu işte aracı olanlar parayı yok edemez mi?’ diye sordum.
Oğlumdan aldığım cevabı ben bile iyi anlamadım ama, anladığım kadarını size anlatayım:
‘Baba, ben bu coin sayfasına girdim ve sesnin belirlediğin meblağı havale ettim. Ama bu işlemi yaparken, bazı şeyleri bilmen gerekir. Örneğin ben, aynı sayfada bir cüzdan satın aldım. Bunun için 120 euro ödedim. Ve 21 bin coini bu cüzdana aktardım. Bundan sonra ortada aracı falan kalmadı.
Cüzdanımın şifresi çok önemli. Şifreyi unutursan, paraları da unut. Yani bundan kurtuluş yok. Bu nedenle şifreyi unutmamak üzere bir yerlere koy. Hatta bir de yedek şifre veriliyor. Geçenlerde adamın biri şifresini unutmuştu. İkinci şifreyi de unuttuğu için 14 milyon doları kayboldu.’
Doğrusunu söylemem gerekirse, oğlumun anlattığı cüzdan satın alma meselesini pek anlayamadım.
O zaman şunu söylemek gerekecek: Bu işlere girmeden önce, bu işleri çok iyi bilen birinden mutlaka yardım alın. Aksi takdirde bu işlere girmeyin.
Benden tavsiyeler bu kadar. Bundan sonrasına siz karar verin artık…
Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA