SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

KEŞAN DOĞALGAZA KAVUŞTU

KEŞAN DOĞALGAZA KAVUŞTU
Bu haber 28 Nisan 2017 - 16:00 'de eklendi ve 177 kez görüntülendi.

Keşan resmen doğalgaza kavuştu.

10 ay  önce başlayan doğalgaz çalışmaları  hızla devam ediyor.

Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde doğalgaz evlerin mutfaklarında yanmaya başladı.

Törenin sonunda yapılan duanın ardından doğalgaz ateşi yakıldı.

Bilindiği gibi bir süredir Aşağı Zaferiye Mahallesi’ndeki evlerde doğalgaz yakılıyordu.

Aşağı Zaferiye Mahallesi Akar Sokak’ta Keşan Belediyesi organizasyonunda düzenlenen doğal gaz yakma töreni’ne eski Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, Keşan İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Astsubay Başçavuş Erdoğan Keskin, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları; Salim Şevik, Cengizhan Aktan, Feyzi Engin, GAZDAŞ Edirne İşletme Müdürü Cumhur Pekdemir, Eski,CHP Edirne Milletvekili Nejat Gencan,MHP  eski milletvekili Cemaleddin Uslu, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ve İl Genel Meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri, siyasi parti temsilcileri, daire ve birim amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü personeli Osman Coşkun’un sunumunda gerçekleştirilen törende saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra ilk olarak GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan konuştu.

Keşan’daki doğal gaz çalışmalarına 8 Ekim 2015 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından lisansın alınması ve Keşan’ın projeye dahil edilmesi ile başlandığını belirten Akaslan, “Hem Enerji Bakanlığı hem de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun ve başta Keşan Belediyesi olmak üzere tüm yerel unsurlara bugün teşekkür etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. 2016 yılında hızlı bir aksiyonla başladığımız yatırımlarımızı bugün hep birlikte alevlendireceğiz. Bunun gururunu da hep birlikte yaşıyor olacağız. Hem geçtiğimiz yıl 2016’da hem de bu yıl 2017 yılında 62 bin nüfusa sahip Trakya’nın büyük bir ilçesi olan Keşan’ı tamamlamayı planladığımızı bilmenizi ifade etmek isterim. Buradaki en önemli itici güç Keşan’ın hava kirliliği konusudur. Çocuklarımızın ve tüm Keşan halkının sağlığının en büyük problemi olan bu durumu gidermek hem bizlerin yaptığı yatırımların da devamını sağlamak açısından sizlerin buna dahil olması en önemli unsurdur. 2016’da yaptığımız 100 Kilometreye yakın imalat ile Keşan’ın % 55’inden fazlasını gerçekleştirmiş olduk. Bugünlerde başlayacağımız 2017 yatırımlarımız ile Keşan’ın kalan kısımlarını tamamlamış olacağız. Böylece Keşan’ı hızlı bir şekilde doğalgaz ile tanıştırmış olacağız. Ayrıca bu yatırımlarımız ile sizlerin daha çabuk ve daha kolay hizmet alabilmesi için de yerinde abonelik hizmeti diye tanımladığımız kolay abonelik hizmetini de başlatmış olacağız. Böylece iç tesisatını yaptırmada hatta abonelik işlemlerinde online yapma şansınıza sahip olabilirsiniz. Birazdan sembolik alevini göreceğimiz

doğalgazın tüm Keşan halkına ve tüm çocuklarımıza, temiz hava kaliteli hizmet sunmasını diliyorum. Hayırlı olsun. Teşekkür ediyorum” dedi.

Programda daha sonra Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan konuşma yaptı.

Keşan adına tarihi bir günün yaşandığına vurgu yapan Özcan şunları söyledi: “2005 yılından beri Keşan’a doğalgaz getirme çabamızın ilk semeresini birazdan yakımla birlikte almış olacağız. Zorlu bir süreç geçirdik. Büyük projeler boya fırçasını alıp kağıda çizmek gibi olmuyor, para bulmak ve proje süreçleri gerekiyor. Bu zorlu süreç içerisinde şu ana kadar gelmiş geçmiş kaymakamlarımız dahil, oda ve parti başkanlarımıza, imza kampanyalarında emeği geçen, muhtarlarımız, sağlık grup başkanlarımız dahil herkese çok teşekkür ediyorum. Doğalgazın Keşan’a gelmesi konusunda 2 isim çok önemli. Biri eski vekilimiz Prof. Dr. Necdet Budak. Doğalgaz borusu Keşan yakınlarından geçerken buraya çıkış vanası bıraktırması çok önemli bir adımdı. Diğeri de bir önceki Edirne Valimiz Dursun Ali Şahin. Kendilerine Keşanlılar adına çok çok teşekkür ediyoruz. Valimizin son aşamadaki çabalarını Başkanınız olarak ben bilirim. Eğer o gayretleri olmasaydı belki de bir kaç yıl daha bekleyecektik.”

Siğilli Köyü’nde doğalgazla ilgili basın kırma ünitesi yapıldığına işaret eden Başkan Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ünite çok önemli. Buradan İpsala’ya, Uzunköprü’ye ve Malkara’ya ve Enez’e doğalgaz gidecek. Bunlar şu anda programlara alınanlar. Doğalgazla birlikte sadece hava kirliliğinden kurtulmayacağız, temiz ve kaliteli bir enerjiye kavuşmuş olacağız. Doğal gaz Keşan’a yeni sanayi kuruluşlarının gelmesine ön ayak olacak. 2020’li yıllarda Keşan’da fabrika sayısında çok artış olacak. Doğal gaz bir harekettir ve her harekette bir bereket olur. Keşan’da hatırı sayılır bir doğalgaz pazarı oluştu. Bir çok insan iş imkanına kavuştu. Tarihi bir gün yaşadığımız için çok mutluyum. Firmadan teyidini aldım. 2017 yılı Kasım ayına kadar Keşan’daki doğal gaz döşeme işinin hepsini bitirecekler. Döşeme işinin konut bağlantılarının yapıldığı yerlerde de asfaltlama çalışmaları süratle yapılacak. Bunun sözünü veriyoruz ve bu bizim görevimiz. Doğal gaz geleceğimiz için hayırlı olsun. Keşan ve bölgemize hayırlı olsun.”

Özcan’dan sonra konuşan CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, şunları ifade etti: “Milletvekilliği dönemimce meclise çıktığım her kürsü konuşmasında Keşan’ın kirli havasını dile getirdim. Bugün yakacağımız bu ateşle birlikte Keşan kirli havasından kurtulacak. Keşan’ın hava kirliliği Avrupa’nın 3 kat fazlası. Bununla ilgili duyarsız kalınmadı, başkanımın yapmış olduğu çabalar önceki dönem sayın valimizin katkıları ile şu ada Keşan kirli havasından kurtuluyor. İnşallah bunun dışında Mecidiye’deki taş ocakları ve yeni kurulacak kalker ocağı için de aynı duyarlılıkta olalım. Bu doğa ve çevre kirliliğinden de bölgemizi kurtaracağız. Keşan coğrafi anlamda en önemli yerlerden biri. Etrafında Saros Körfezi, Koru Dağları var. Gelecek doğalgaz sanayi yatırımlarının gelmesine de öncü olacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyor, teşekkür ediyorum.”

Bircan’dan sonra konuşan Keşan Kaymakamı Nuri Özder de yine tüm katılımcılara hoş geldiniz dedikten sonra, “Bugün Keşan’daki en önemli sorunumuz olan Keşan’daki hava kirliliğine çözüm bulmanın en önemli adımlarından birini atmak üzere toplandık. Bunun mutluluğu içindeyiz. Havamızın kirliliğini hepimiz biz burada yaşayarak biliyoruz. Bugün yakma töreni ile birlikte doğalgazı kullanmaya başlayarak ilçemizde önemli bir adımı atıyoruz. Ben de bu çalışmalara başından beri destek veren başta Mehmet Müezzinoğlu bakanımız, sayın valimiz sayın milletvekillerimiz, belediye başkanımız, belediyemizin çalışanları, GAZDAŞ firması yetkilileri ve bütün emeği geçen kurumlara teşekkür ediyorum. Doğalgazın ilçemizde bir an önce hayata geçmesini ve havamızın temizlenmesini bekliyorum. Hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Törende son konuşmayı Eski, Edirne Valisi Şahin yaptı.

Katılanların sevinçlerinin yüzlerinden okunduğunu dile getiren Şahin, “Büyük bir uğraş sonunda neticeye varıldı. Büyük insan Atatürk şöyle der; <Büyük işler başarmak için önce başarıya giden engellerden kurtulmak lazım. O engeller ortadan kaldırıldığında başarı kendiliğinden gelir.>. Hedefimiz aynı. Bu hedef için çalışalar da aynı olunca, bu hedefe mutlaka ulaşılıyor. İlçemizde birçok büyük toplantılar yaptık ve kararlar aldık. Bu kararları icra safhasına koyduk. Ankara’da iyi neticeler aldık. Edirne Belediye Başkanı ile İstanbul’da, Zorlu Grubu ile görüştük. Sonunda bir kıvılcım atarak ben buradan ayrıldım ama şimdi gördüm ki, o kıvılcım bugün alev almış. Keşan’ın durumunu biliyorum. Keşan, hava kirliliği yönünde Türkiye’de değil, Avrupa’da dahi isim yapmış bir ilçe. İşte böyle bir ilçenin sağlığı ile uğraşmak, hem genel hem de yerel yönetimin görevlerini bilmesindendir.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da doğal gaz konusunda büyük katkısı olduğunun altını çizen Dursun Ali Şahin, “Onunla birlikte, beraberce yürüdük ve sonuca vardık. Doğal gaz demek medeniyet, temizlik, kolaylık demektir. Özellikle hanımlar için son derece önemlidir. Artık ‘Tüp bitti tüp getir, tüpü doldurun, şu tüpçü gelmedi’ gibi kelimeler buralarda tarih olacak. Bunun yerine, Allah’ın verdiği bu güzel nimet tadılacak. Hava kirliliğinden öte, burada büyük bir ticari aktivite oluşturulacak.” diye konuştu.

Doğal gaz ile birlikte iş yerlerinin açılacağını ve en azından 200 kişinin iş sahibi olacağını ifade eden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı; “2 yıl önce bu işe başladığımızda bazıları belki de <olmaz> diyordu. Ama hedefe ulaştık. Vali iken üzerinde durduğum 2 konudan biri de OSB konusuydu. Eğer açılışına davet gelirse ona da katılacağım. Ancak o da biraz gecikti. Doğal gaz gibi bölgeyi kalkındıracak OSB’nin de kurulmasıyla o zaman bakın siz Keşan’ın keyfine. GAZDAŞ’ın tüm yetkililerini kutluyorum. Kazadan beladan uzak olarak yakmayı Allah sizlere nasip etsin.”

Konuşmaların ardından doğalgaz yakım töreni gerçekleştirildi. Tören sonrası konuklara; pilav, ayran ve helva ikramında bulunuldu.

İkram, tören sonrası Keşan Spor Düğün Salonu önünde de devam etti.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA