SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

İşimiz zor!

İşimiz zor!
Bu haber 05 Şubat 2014 - 0:38 'de eklendi ve 492 kez görüntülendi.

Ahmet AK
0 533 3423055
ahmet.ak.315080@facebook.com

Ahmet Eler ve KEYİAD Ekonomi Danışmanı Prof.Dr. Murat Ferman Tek Rumeli TV’de yayımlanan “Ekonomide Ufuk Turu” programında söyleştiler. Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof Dr Ferman, “Cari açığımızın yarısı, enerji ihtiyacımızı dışarıdan karşılamak zorunda olduğumuzdandır” diyor.
Seçimler, itibari risk yani “algı riskini” ortaya çıkarır. Politik Risk, analiz edilmesi çok zor bir durumdur. Dolayısıyla teknik analizle görülemeyen riskler oluşur. Bağımsızlığını yitiren medyayla “algılama riskini” doğru analiz edebilmek çok zor bir iştir.
Türkiye 17 Aralık tarihinden beri siyasi gelişmelerin ve yolsuzluk dosyalarının etkisinde yaşıyor. Piyasalar ve ekonomi yeni sürecin belirsizliğinde çalkantılı günler geçiriyor. Kurumlar ve bireyler yön belirlemekte ve karar almakta zorlanıyor.
Yeni yılda Türkiye ekonomisinin olumsuz etkilenmesiyle 2014, Türkiye için çok zor olacaktır. 2014’te küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerle birlikte yapılacak yerel seçimler nedeniyle iç gündemin de yoğun olduğu bir dönemde bütün dikkatler siyasi gelişmelere yoğunlaştı. Türkiye için, siyasi risk belirleyeceği olacaktır.
2014 yılına, siyasi gelişmelerin gölgesinde olumsuz bir finansal piyasa görünümü ile başladık. ABD Merkez Bankası FED’in dolar musluklarını kısması nedeniyle kurlarda yükseliş olmuş ve Türk varlıklarında hatırı sayılır oranda değer kaybı yaşanmıştı. Buna politik belirsizliğin eklenmesiyle, değer dengelerinde büyük bir bozulma yaşanıyor. Önümüzdeki yıl için tahminlerde bulunurken ilk olarak siyasi gelişmelerin hangi yönde ilerleyeceğini kestirmek gerekiyor. 2014 yılında seçimlerin de siyasi atmosfer üzerinde etkileri olacağını göz önünde bulundurursak, piyasaların seyrinin belirlenmesinde, politik risk primindeki değişimin etkili olacağını söyleyebiliriz.
Dünya geneli, Türkiye’yi nasıl etkiliyor?
ABD Merkez Bankası FED, son yılların olgusu “bol ve ucuz para” musluklarını kısınca, bir süredir bundan faydalanan gelişmekte olan ülkeler açısından olumsuzluklar baş gösterdi. Türkiye de bu çerçevede yer alıyor ve 2013 yılının ikinci yarısından itibaren bu olumsuzluğu yaşıyor. Yüksek cari açığı bulunan ve bunu karşılamak için de yüksek dış borçlanma ihtiyacı bulunan Türkiye açısından olumsuz bir gelişmedir bu durum.
AB’nin bir türlü büyüme sürecine girememesi, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ve Çin’den gelen ekonomik yavaşlama sinyalleri de Türkiye açısından pek olumlu bir tabloya işaret etmiyor. Genel olarak 2014 yılında küresel ekonomik gelişmeler, Türkiye’nin aleyhine bir durum yaratıyor.
Dövizde ne olur?
Türkiye’deki iç gelişmeler TL’de oynaklığı artırsa da ABD Merkez Bankası Fed’in para politikasındaki değişimi, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde de hareketlilik yaratmaya devam ediyor. Son günlerde Macaristan, Polonya, Romanya ve Güney Afrika ile birlikte Türkiye’de de para birimi hızla değer kaybediyor.
*
Türkiye’nin işi neden zor; yolsuzluk soruşturmalarının üstü örtülmeye çalışıldıkça, güven azalıyor. Kırılganlık arttıkça, ekonomi zorlaşıyor.
. __________ o __________

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA