SON DAKİKA

Keşan Haber
Keşan Gardenya Çiçekçilik

Bölgede kanola ekimi başladı

Bölgede kanola ekimi başladı
Bu haber 28 Eylül 2017 - 13:11 'de eklendi ve 210 kez görüntülendi.

Yüksek Ziraat Mühendisi ve Uzman Tarım Danışmanı Lütfü Açar, hava şartlarının elverdiği ölçüde önümüzdeki gün lerde kanola ekilişlerinin başlayacağını söyledi.

Açar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:”Mevsim itibari ile düşen bu yağışlar kısmen de olsa iyi olmuştur. tabiidir ki mevsimin ilerleyen günlerinde de düşecek yağışlar ile güzlük ekilişler yapılacaktır.

Özellikle hububat ekilişleri için daha erken bir dönem olduğunu ancak kanola ekilişleri için ise uygun dönem olduğu söylene bilinilir.

Yaz mevsimi süresi ne ilave olarak sonbahar mevsiminin de ilk ayı itibari ile bölgemiz yağışlar düşmemiş, yaz mevsimi içerisinde kısmen düşen yağışlar ise yetersiz kalmıştır. Netice itibari ile kurak bir mevsimin akabinde düşen bu yağışlar tabiidir ki faydalı olmuştur.

Bölgemizde özellikle hububat ekilişlerinin 15 ekimden itibaren kasım ayı sonuna kadar geçen süre içerisinde yapılması  önerilmektedir. Bu itibar ile hububat ekilişleri için acele edilmemelidir. Ancak kanola için ise ekim zamanı olduğunu belirtebiliriz. Bilindiği üzere yağlık gurubu içerisinde müteala edilen kanola bitkisi  özellikle bölgemizde kıraç toprakların değerlendirilmesinde önemli bir bitkidir. ancak ekim mevsimi itibari ile kanolanın ekilişine dikkat edilmelidir. Bölgemizde ekilişi hızla yaygınlaşan kanola geçen ekim döneminin kurak geçmesi, ekilişlerin geç ve de uygun şartlarda yapılamaması  ciddi anlamda kanola ekilişlerinde düşüş olmuştur. geçmiş dönemde geç ve de uygun olmayan şartlarda ekilen kanola ekilişlerinde kışa kök sistemi gelişmeden girmesi neticesinde bitkiler donmalardan dolayı  zarar görmüştür. bu itibar iledir ki uygun tohum yatağı oluşturularak kanola ekilişleri yapılmalıdır. Kanola bitkisinin kışa en azından kök sistemini geliştirerek girmesi önemlidir. bu da bitki en azından 5-6 yaprak oluşturması gerekmektedir.

Mevsim itibari ile bazı uyarılarda bulunmakta fayda görüyoruz. Her şeyden önce ekim hazırlıklarının başladığı bu günlerde yapılacak doğru işlere ilave olarak yılın da uygun gitmesi en azından üretim anlamından faydalı olunacaktır. Bu itibar ile yeni üretim sezonun üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”

Açar,geçtiğimiz yıllarda il genelinde kanola ekiliş alanlarının 20 bin dekara kadar yükseldiğini ancak son yıllarda bunun düşüş gösterdiğini sözlerine ekledi.

Keşan’da 2015 üretim döneminde  6 bin 500 dekar civarında ekim gerçekleştğini aktaran Açar, 2016 yılında bu rakamın olumsuz hava şartları nedeniyle 2 bin dekara kadar düştüğünü sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.





POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA